Oświetlenie do kuchni – jakie wybrać? Rodzaje oświetlenia

Wybór oświetlenia do kuchni jest podwójnie ważny. Światło w pomieszczeniu musi służyć zarówno wygodzie podczas spożywania posiłków, jak i wygodzie i bezpieczeństwu podczas gotowania. Osiągnięcie takiej równowagi nie jest łatwym zadaniem i wymaga holistycznego podejścia. Dlatego ważne jest, aby szczegółowo rozważyć, jak wybrać odpowiednie oświetlenie do kuchni, od funkcjonalnego po dekoracyjne.

Wybór odpowiedniego typu lampy do kuchni, koloru oświetlenia i światła

Niezależnie od tego, czy jest to oświetlenie kuchni, czy oświetlenie do każdego innego pomieszczenia, podstawową kwestią są lampy stosowane w urządzeniach. Oczywiście sam wygląd lampy robi dużą różnicę, jednak kupując oświetlenie kuchni możemy wizualnie ocenić, nawet w sklepie internetowym jak Mlamp. O żarówkach musimy wiedzieć więcej. Wszystkie źródła światła można podzielić na trzy główne grupy:

Żarówki żarowe

Klasyczny, i co prawda już przestarzały, typ żarówki. Są one tak tanie, jak to tylko możliwe, ale mają krótki okres eksploatacji, są nieekonomiczne i bardzo gorące, co ma zasadnicze znaczenie w kuchniach, w których występuje dużo pary i rozprysków.

Lampy fluorescencyjne

Są one często określane mianem energooszczędnych, co wskazuje na ich główną zaletę: niższe zużycie energii. Mają one również dłuższą żywotność. Jednak te źródła światła są droższe i większe (nie można ich zamontować w każdej lampie), podłączenie ich sprawia problemy, a ponadto szybko ulegają awarii, gdy są często włączane.

Żarówki LED

Żarówki LED to idealny wybór do oświetlenia kuchni. Są one bardzo ekonomiczne i trwałe – nie zależą od częstotliwości ich włączania. Żarówki LED są również bezpieczne: nie tłuką się, są praktycznie niezniszczalne, nie wymagają wysokiego napięcia i nie zawierają par rtęci ani fosforu. W ostatnich latach cena stała się bardzo przystępna.

Post navigation